top of page

12.09.2022.

Treba li motivaciju zaposlenika dodati kao važan GMP zahtjev

Kada bi trebali dodati još samo jedan jedini pojam ili zahtjev koji trenutno ne postoji u GMP regulativi, što bi to bilo?

Evo kandidata: MOTIVACIJA.

Ali kakve to ima veze s GMP konceptom pitate se. Nije li važnije dodati još neki zahtjev za validacije, integritet podataka, audit trail, vođenje proizvodnih zapisa, provedbu analiza?

Motivirani zaposlenici su više angažirani i posvećeni poslu te često učinkovitiji, što znači manje krivo ispunjenih obrazaca ili pogrešnih razrjeđenja u laboratoriju, manje OOS-a, manje zastoja i kašnjenja, manje krivih uzorkovanja i istraga odstupanja, manje CAPA nakon inspekcija i audita…slobodno nastavite niz.

Čak i ako dođe do neke pogreške, motivirani zaposlenik će se snažnije uključiti u rješavanje takvog odstupanja umjesto da ga prikriva.

Također, motivirana osoba će razmišljati o onome što radi i entuzijastično tražiti nova rješenja pa je i veća je vjerojatnost da će predložiti poboljšanja procedura ili optimizacije procesa.

Pa nije li sve to sama bit koncepta dobre prakse?

A zašto cijela ova priča o motivaciji i GMP-u? I dalje se često poseže za raznim kompleksnim i skupim rješenjima kako bi se pokušao unaprijediti i optimizirati GMP sustav, što je u redu, no zaboravlja se kako sve to nema previše efekta ako s druge strane nisu motivirani i zadovoljni analitičari, operateri u proizvodnji, rukovoditelji i QP-i.

Što Vi mislite o motivaciji i zadovoljstvu zaposlenika kao vrlo važnom elementu svakog GMP (ili GDP) sustava?

bottom of page